Cele 6 nevoi umane care ne ghidează viața

By April 23, 2018 April 25th, 2018 PRODUCTIVITATE SI OBICEIURI BUNE

Viața noastră este influențată de necesitatea împlinirii a celor 6 nevoi de bază care există în fiecare din noi și care ne influențează fiecare alegere, decizie pe care o luăm. Totul în viață este influențat de aceste nevoi, acestea fiind responsabile de toate acțiunile pe care le facem.

Toți avem aceste nevoi, indiferent de statutul social, gradul de instruire, vârstă, locul unde trăim, iar ceea ce face diferența dintre noi și acțiunile noastre este doar felul în care ne raportăm la fiecare dintre aceste nevoi, cât de importantă este fiecare pentru noi.

Avem nevoie de siguranță și certitudine, la fel cum avem nevoie de nesiguranță și incertitudine, de diversitate; avem nevoie  de importanță, să ne simțim și să ni se dea importanță, și mai avem nevoie de iubire, creștere și contribuție.

Aceste nevoi pot fi sintetizate în felul următor:

       1. Certitudine – siguranță

Toți avem nevoie, într-o măsură mai mare sau mai mică, de siguranță, în viață, în relații, la serviciu, în afaceri, în relația cu Divinitatea și în orice acțiune desfășurăm; mai mult, această nevoie ne ajută să supraviețuim.

       2. Incertitudine – nevoia de diversitate

La fel cum avem nevoie de siguranță în viețile noastre, avem nevoie și de nesiguranță. Dacă avem prea multa siguranță, certitudine ne plictisim, iar dacă este prea multă nesiguranță începem să ne temem, să ne îngrijoram, să ne fie frică. Viața trebuie condimentată, existența noastră are nevoie de puțină savoare, aromă. Nevoia de incertitudine înseamnă: noutate, neprevăzut, surpriză, diversitate, provocare, încântare, entuziasm. Atunci când este prea multă siguranță, certitudine în viața noastră, viața devine momotonă, plictisitoare.

       3. Nevoia de importanță

Cine nu își dorește să se simtă important, cine nu își dorește ca viața sa să aibă o anumită însemnătate, sens, scop, semnificație? Cine nu își dorește să fie altfel, unic prin ceva anume? În fiecare om există dorința de a fi important în ochii celorlalți, de a fi dorit, de a simți că cineva are nevoie de el și de a se ridica, de a fi demn de încredere, iubire, de aprecierea celorlalți. Fiecare dintre noi ne ne dorim să fim doriți, vrem ca noi și viața noastră să conteze, avem nevoie să știm și să simțim ca suntem importanți și că viețile noastre sunt speciale, unice, la fel și scopul nostru.

       4. Nevoia de iubire – conexiune 

images (6)

Nevoia de a iubi și de a fi iubit este esențială pentru orice om, mai exact nevoia de conectare cu ceilalți, nevoia de a ține la cineva și de a fi iubit de cineva. Tot aici intră și nevoia noastra, a oamenilo, de conexiune, nevoia de a împărtăși cu alții, de a crea legături, de a ne alătura grupurilor, celorlalți, de a fi acceptați, iubiți, înțeleși, de a ne integra în anumite grupuri și organizații.

De la această nevoie apar uneori și lucrurile mai puțin bune în viețile unora dintre noi. Din nevoia de iubire și conexiune la grup unii adolescenți încep să fumeze, să consume droguri, alcool, să facă diverse lucruri pentru a fi acceptați (iubiți) de grup. Unele persoane, din dorința de iubire, se prefac bolnave atrăgând astfel mai multă compasiune, iubire.

În schimb alte persoane, din dorința de a fi iubite ating performanțe deosebite, în diverse domenii.

       5. Creștere – dezvoltare personală

Tot ceea ce este viu crește, se dezvoltă sau moare. Creșterea și dezvoltarea este o nevoie de bază a vieții și una dintre cele mai puternice nevoi. Această nevoie (la fel ca și celelalte) se manifestă mai puternic sau mai slab, depinde de persoană. Sunt persoane care au o dorință foarte mare de creștere, de dezvoltare (intelectuală, materială, spirituală, emoțională ș.a.), o dorință de a evoula, de a fi mai buni, mai performanți, de a-și dezvolta anumite cunoștințe și abilități. Când un om simte în adâncul sufletului ca nu se mai dezvoltă, va începe să se simtă neîmplinit, nefericit, chiar și atunci când toate celelalte nevoi îi sunt îndeplinite.

       6. Contribuție – sacrificiu, dăruire

Dăruind vom dobândi, cu o condiție: să nu așteptăm nimic în schimb. Atâta timp cât vom dărui necondiționat, vom primi mereu ceva în schimb. Ne simțim împliniți când contribuim la ceva anume, când dăruim din inimă, când ajutăm pe cineva să crească, când facem un bine, când simțim că facem din lume un loc mai bun și mai frumos. Contribuția trebuie să fie, în primul rând, față de noi înșine deoarece nu putem dărui ceva ce nu avem, nu-i așa?

Primele patru nevoi țin de personalitatea noastră (certitudinea, incertitudinea, importanța, iubirea), iar celelalte două (creșterea, contribuția) țin de partea spirituală a personalității noastre.

Te rog să reflectezi puțin la cele prezentate mai sus și să alegi primele 3 nevoi, în ordinea importanței pe care le-o acorzi tu, primele trei nevoi care contează pentru tine. Indiferent ce alegi este bine, toți avem aceste nevoi! Este necesar să te cunoști, să îți dai seama care sunt cele mai importante lucruri pentru tine.

Pentru a-ți fi mai ușor, le repet pe scurt mai jos:

  1. CERTITUDINE – siguranță, confort, stabilitate   (Calificativ 1-10) ……….
  2. INCERTITUDINE – varietate, noutate, surpriză, adrenalină, mister   (Calificativ 1-10) ……….
  3. IMPORTANȚĂ – nevoia de a fi special, unic, diferit   (Calificativ 1-10) ……….
  4. IUBIRE – conexiune, comuniune, meditație, sex, rugăciune   (Calificativ 1-10) ………
  5. CREȘTERE – învățare, dezvoltare personală   (Calificativ 1-10) ……….
  6. CONTRIBUȚIE – sacrificiu   (Calificativ 1-10) ……….

Acum, că cunoști aceste nevoi, încearcă să descoperi care sunt primele trei nevoi ale celor de lângă tine.

Foarte important: orice acțiune umană care satisface cel puțin trei dintre aceste nevoi dă dependență!

 

Distribuiri