Cum îţi aşterni, aşa dormi

By August 6, 2014 August 31st, 2016 MOTIVATIE

Un om care a fost toată viaţa maistru constructor a ajuns în pragul pensionării.

Patronul l-a rugat să rămână să lucreze pentru el şi după pensionare, pentru a duce o viaţă mai bună cumulând pensia cu salariul.

Constructorul i-a spus că s-a cam săturat de construit şi vrea să îşi trăiască anii de pensie alături de familia sa, chiar dacă va câştiga mai puţin. Patronul şi-a exprimat regretul sincer că omul lui de nădejde, cu care lucrase atâţia ani, va pleca şi l-a rugat ca de dragul anilor petrecuţi împreună să-i mai construiască o singură casă, el fiind plătit pentru aceasta. Casa
Constructorul a spus că este de acord şi s-a apucat de treabă, dar pe zi ce trecea, acestuia i se tot diminua cheful de lucru.

A început să nu mai pună suflet în munca lui şi să facă lucrurile de mântuială, să folosească materiale de slabă calitate şi să se grăbească, dorind să termine cât mai repede. Acesta a ales un mod nu prea elegant şi nu prea corect faţă de şeful său şi faţă de el însuşi să-şi încheie cariera de o viaţă în domeniul construcţiilor.

A terminat cu două săptămâni mai repede faţă de termenul stabilit cu patronul său. L-a chemat pe acesta să vadă ce a făcut şi să-i predea casa terminată, dar a avut cel mai mare şoc al vieţii lui.

Patronul nu a dorit să vadă casa.
Acesta i-a spus:
– Sunt sigur că ai făcut o treabă bună cu această casă, cum de fapt ai făcut în toţi anii în care ai lucrat pentru mine, aşa că îţi ofer cadou această casă drept răsplată!
Mai mare şoc nici că se putea pentru constructorul nostru, căruia îi venea să se dea cu capul de pereţii casei tocmai terminate de supărare că a făcut un lucru de mântuială. Regretele lui erau tardive. Ce păcat că nu ştiut de la început că îşi construieşte propria lui casă, pentru că atunci ar fi făcut totul diferit.

Aici se potriveşte zicala populară: „Cum îţi aşterni, aşa dormi!”.

Acest om şi-a trăit ultimii ani de viaţă în cea mai proastă casă pe care el a construit-o vreodată. Acest mod de lucru şi de acţiune se regăseşte,din păcate, la foarte mulţi oameni. Aceştia uneori îşi bat pur şi simplu joc de lucrurile şi lucrările pe care ei le fac, îşi petrec viaţa reacţionând şi nu acţionând şi nu dau aproape niciodată tot ce pot din ei, şi asta se întâmplă în unele aspecte ale vieţii lor sau chiar în toate. Odată cu trecerea timpului, se miră şi nu le vine să creadă că au ajuns să trăiască în propria lor construcţie, precum constructorul din poveste. Se văicăresc toată ziua că au avut ghinion, fără să îşi pună măcar problema că lucrurile ar fi stat cu totul altfel dacă ar fi făcut lucrurile temeinic, la timpul lor.

Noi toţi, fiecare dintre noi suntem constructori, ne construim prin ceea ce facem în prezent viitorul, şi cum ne aşternem aşa vom dormii. Viaţa pe care o ducem azi este rezultatul atitudinii, deciziilor pe care le-am luat şi acţiunilor pe care le-am intreprins sau nu în trecut.

Viaţa pe care o vom avea mâine şi poimâine este influenţată de deciziile şi acţiunile pe care le facem azi.

Totul depinde de noi !

Distribuiri