Cum îți controlezi gândurile

CUM POȚI SĂ ÎȚI CONTROLEZI GÂNDURILE

– CEA MAI SIMPLĂ METODĂ –

Cel mai greu de stăpânit sunt gândurile noastre. Puțini sunt cei care reușesc să își stăpânească propria minte, să își țină sub control propriile gânduri.

Controlându-ți gândurile, îți controlezi viața și viitorul.

Sunt multe moduri și metode de a controla gândurile.

Vreau să îți prezint cea mai simplă și la îndemâna oricui metodă. Aceasta este concentrarea.

Una dintre cele mai eficiente metode de control a minții, a gândurilor este concentarea pe un singur lucru, în mod repetat și constant. În general mintea noastră este dezorganizată, sunt mii de gânduri care apar și dispar, de multe ori în capul nostru este ”gălăgie” din cauza capacității reduse de autocontrol și concentrare.

Cum putem practica concentrarea?

Începem să ne concentrăm gândurile, atenția, privirea spre un singur lucru. Tu alegi, poți să te concentrezi asupra unei plante (copac, floare), asupra unei ape, unui tablou sau icoane, flăcării unei lumânări, foc etc. Important este să nu fie ceva negativ.

Concentrându-ți toate gândurile, toată atenția asupra unui singur lucru, reușești să îți controlezi mintea, să oprești „gălăgia” din capul tău și încet, încet vor dispărea și emoțiile și trăirile asociate cu vechile gânduri, de multe ori negative, care se vor risipi rând pe rând.

 

rose-flowerCum facem asta concret?

Să luăm ca exemplu concentrarea pe o plantă, pe un trandafir.

Mergi într-un loc unde sunt trandafiri, dacă nu ai unul în casa/curte, un loc unde poți sta liniștit. Îți alegi unul pe care să te concentrezi. Începe să privești cu atenție trandafirul, observă-i culoarea, textura, petalele și frunzele, observă fiecare amănunt, vei observa și vei descoperi lucruri noi la un trandafir, inclusiv țepii acestuia, pe care îi poți asemăna cu țepii din viața ta, cu problemele și loviturile primite până ajungi să ”înflorești” la rezultatul dorit.

Concentrează-te pe fiecare amănunt, observă cu maximă atenție tot, chiar și numărul de frunze și petale, toate nuanțele, savurează-i parfumul și bucură-te de vederea și prezența lui.

Fă asta zilnic, începe cu 10 minute, care la inceput ți se vor părea o veșnicie, îți va fi greu să îți concentrezi toată atenția și gândurile doar asupra trandafirului. Alte gânduri îți vor pătrunde în minte, dar străduiește-te să nu le dai importanță și revino la concentrarea asupra trandafirului. Făcând asta, vei reuși să îți concentrezi mintea, care astfel va deveni mai puternică și mai disciplinată.

În aparență pare simplu, așa am spus și eu la început: ce mare lucru să te concentrezi 10-15 minute pe un singur lucru, mai ales când e vorba de un lucru care îți place? Dar am descoperit că nu este deloc ușor!

Eu îmi traiesc viața într-un ritm nebun, într-o agitație continuă, la fel ca mulți alții, iar acest exercițiu de control al gândurilor timp de 15 minute zilnic, a fost o încercare foarte grea pentru mine. Mă scotea din zona mea de confort (agitația cu care eram obișnuit), nu suportam atâta liniște. Dar pe masură ce am reușit să mă concentrez asupra trandafirului câte 15 minute, apoi am ajuns să o fac pentru 20 de minute, am observat multe alte lucruri în jurul meu, în viața mea, lucruri pe care până atunci nu le observasem. Am reușit să fiu mai echilibrat și mult mai eficient în tot.

Îți propun să testezi controlul gândurilor (în special al celor negative), prin concentrarea pe ceva. Este cea mai ușoară, mai practică și mai la îndemană metodă de a-ți îmbunătăți viața.

Fii perseverent, după 2-3 săptămâni vei fi un alt om!

Nu vei mai fii condus de ”gălăgia” din capul tau. Dacă nu îți controlezi mintea, te va controla ea pe tine!

 

www.DaVreauPotsiFac.ro

Distribuiri