De la Alcoolicii Anonimi

By July 11, 2013 August 31st, 2016 INSPIRATIE

La sfârşitul fiecărei întâlniri a alcoolicilor anonimi se rosteşte următoarea rugăciune:
„Doamne, dă-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care pot să le schimb şi înţelepciunea de a face diferenţa dintre ele”.
Această rugăciune ne învaţă să avem curaj în faţa sorţii să ne concentrăm asupra lucrurilor ce se află în puterea noastră de a fi influenţate, schimbate.
211032_214093462061220_1822398141_nCând ne aflăm într-o situaţie dificilă, a intra în panică nu ne ajută cu nimic. Păstrează-ţi calmul şi concentrează-te pe ceea ce poţi face chiar în acel moment în legătură cu acea situaţie.
Încercând să controlezi ceea ce nu este de controlat o să ajungi să îţi pierzi echilibrul în totalitate.
Un manual cu reguli de conducere din armata SUA spune acelaşi lucru „Este esenţial ca liderii să rămână calmi sub presiunea evenimentelor şi să-şi consume energia în chestiuni pe care le pot influenţa în mod pozitiv şi să nu-şi facă griji din pricina unor lucruri pe care nu le pot influenţa”.

Singurele lucruri care sunt în controlul nostru, sau mai bine zis pot fi în controlul nostru 100%, care deşi pot fi controlate, de cele mai multe ori chiar pe acestea nu le controlăm. Acestea sunt gândurile noastre, atitudinea şi opiniile noastre pe care noi nu le controlăm şi încercăm mai tot timpul să controlăm ceea ce nu este de controlat.

Este important să înţelegem şi să acceptăm faptul că noi nu deţinem şi nu avem nici o putere asupra unor evenimente externe, iar asupra altora avem doar un control parţial.

Dacă nu vrem să înţelegem acest lucru vom fi mereu agitaţi, tulburaţi, temători, nemulţumiţi şi nefericiţi. Multe din suferinţele noastre se datorează tocmai faptului că încercăm să controlăm ceea ce nu este de controlat, ce nu se află în puterea noastră şi astfel ajungem să ne simţim nevrednici, negativişti, deprimaţi tot timpul de evenimente, supăraţi, furioşi, fricoşi, frustraţi şi deprimaţi. Toate acestea se întâmplă datorită faptului că nu controlăm, nu ne asumăm răspunderea, responsabilitatea în ceea ce priveşte gândurile noastre, credinţele noastre care pot fi şi sunt în controlul nostru total. Trebuie doar să vrem să le controlăm.

Cel mai mult ne influenţează viaţa, sănătatea şi fericirea; gândurile pe care le avem nu evenimentele exterioare. Când se întâmplă un eveniment, când se întâmplă ceva, nu are importanţă ce s-a întâmplat, contează doar importanţa pe care o dăm noi evenimentului respectiv.

Marc Aurelius ne sfătuieşte „Nu-ţi mâhni spiritul din pricina mersului lucrurilor, ele ignoră cu totul mâhnirea ta”.

Distribuiri