Imaginea de sine

By May 18, 2016 December 19th, 2016 MOTIVATIE

Imaginea de sine funcționează ca o profeție care se îndeplineşte de fiecare dată. Îţi dictează ce să faci, cum să te comporţi, cum să acţionezi, totul este în funcţie de imaginea de sine pe care o ai.

Acest lucru este foarte important deoarece tot comportamentul tău va fi influenţat de trăirile şi crezurile tale interioare.

Imaginea de sine este modul în care te vezi tu pe tine, modul în care te percepi în imaginaţia ta, ceea ce crezi tu despre tine.

 

Imaginea de sine sau cum te sabotezi singurFB_IMG_1462390783587

Te comporţi ca tipul de persoană care, în adâncul sufletului, crezi că eşti.

Este interesant faptul că majoritatea oamenilor nu conştientizează că ei înșişi au o anumită imagine de sine care îi influenţează în tot şi în toate.

Să luăm un exemplu simplu, pe care cred că fiecare l-am întâlnit în viaţă de mai multe ori. Sunt anumite persoane care, deşi sunt frumoase şi atrăgătoare, se consideră urâte; altele se consideră prea scunde sau prea înalte, prea grase sau prea slabe, fără experienţă, prea tinere sau prea bătrâne; altele consideră că nu au niciodată noroc etc.

Ce crezi tu despre tine se va îndeplini, te vei sabota singur crezând că nu ai noroc, că nu eşti suficient de frumos, că eşti prea bătrân şi astfel, prin propria-ţi imagine de sine, îţi vei sabota orice şansă de a schimba situaţia.

Vei ajunge să trăieşti şi să te comporţi la fel cum gândeşti, iar ceilalţi te vor trata aşa cum te consideri tu. Atunci vei spune cu satisfacţie amară: “Nu ţi-am spus eu?”.

Să luăm un alt exemplu foarte cunoscut, mediatizat şi studiat. Este vorba despre cei care câştigă sume mari de bani la loto, sume pe care se întâmplă să le piardă destul de repede. La fel sunt mulţi alţii care câştigă foarte muţi bani dintr-o afacere sau dintr-o moştenire, bani care ajung să îi facă să se simtă stingheriţi, să considere că nu i-au meritat cu adevărat şi pe care îi pierd sub diverse forme.

 

Sindromul paradisului și imaginea de sine

Efectul unei imagini de sine cu probleme poate fi observat și la vedetele care au o accesiune fulminantă şi care, datorită stimei de sine limitate, ajung să îşi saboteze propriul succes, au un comportament autodistructiv.

Acest comportament a devenit atât de răspândit încât este studiat de psihologi şi este numit “sindromul Paradisului”. Despre sindromul Paradisului vorbeşte pentru prima oară Rachel Noeman, în anul 1966. Acesta se referă la starea acelor persoane care sunt nemulţumite de ele însele, de viaţa lor, chiar dacă par că şi-au îndeplinit toate visurile şi toate dorinţele. Au obținut tot ce şi-au dorit şi totuși sunt nefericite.

Ceea ce simţi tu cu privire la propria-ţi persoană, imaginea de sine pe care o ai influenţează ceea ce simt ceilalţi cu privire la tine. Deoarece peste 90% din ceea ce transmitem când comunicăm se face în mod inconştient.

Oamenii cu care intri în contact percep în mod constant aceste semnale transmise, nonverbal şi paraverbal, de trupul tău, vocea ta, ochii tăi. Tu poți transmite prin cuvinte lucruri pozitive, în timp ce limbajul trupului tău transmite cu totul altceva. Când limbajul verbal intră în contradicţie cu cel non-verbal, este crezut întotdeauna limbajul non-verbal.

Prin atitudinea ta, influenţată de stimă de sine, le transmiţi celorlalţi cum să se comporte şi cum să te trateze, datorită felului în care te comporţi şi te tratezi tu însuţi. 

Succesul merge mână în mână cu imaginea de sine. Dacă nu ai o imagine de sine puternică şi sănătoasă, fiecare eşec te face să îţi întăreşti convingerea într-o imagine şi mai negativă. Oricâte bunuri materiale vei aduna, titluri, funcţii, recunoaşteri, nu te vei simţi niciodată satisfăcut pe termen lung dacă nu reuşeşti să te simţi bine pe dinăuntru, să te simţi bine în sufletul tău.

Scriu aceste rânduri cu dorinţa de a face cât mai mulţi oameni să conştientizeze importanţa imaginii de sine, a stimei de sine, să o caute şi să o analizeze.

Cunosc foarte mulţi oameni de succes care sunt nefericiţi, deşi nu vor să lase să se vadă în exterior. Aceştia au o senzaţie interioară de inadecvare, aproape tot timpul sunt nemulţumiţi şi marchează această lipsă a stimei de sine făcând paradă cu banii pe care îi deţin, cu funcţia pe care o au, cu realizările sociale şi relaţiile lor, cu concediile ș.a.

Toate acestea le fac pentru a se minţi singuri că nu sunt chiar atât de „vai de capul lor” precum se simt în sinea lor. Sunt cu totul alte persoane în interior faţă de ceea ce afişează sau vor să afişeze în exterior. Persoanele cu o imagine de sine deficitară se consumă foarte mult în interior şi trăiesc cu teama de a nu fi descoperite, de a nu afla ceilalţi ce cred de fapt despre propria persoană. Acest lucru este un adevărat coşmar.

Cum poţi să îţi dai seama că ai în faţa ta o astfel de persoană, care are probleme cu imaginea de sine: te uiţi la bijuteriile pe care le poartă, cu cât acestea sunt mai multe şi mai mari, cu atât imaginea de sine a acestei persoane este mai redusă.

 

Dacă vrei să aflii mai multe despre acest subiect, atunci Clubul DA! VREAU, POT ȘI FAC! este locul potrivit!

Click aici   www.DaVreauPotSiFac.ro

Distribuiri