Principiul liftului în leadership

By July 4, 2012 August 31st, 2016 LEADERSHIP

Oamenii cu care ne petrecem cel mai mult timp ne pot face să devenim mai buni, ne pot ridica, ne pot inspira sau din contră ne pot face să renunţăm, să ne pierdem timpul, să coborâm sau chiar să decădem.

Fiecare om joacă un rol important în viaţa altor persoane aducând fie un plus, fie un minus, adăugând valoare celorlalţi sau luând valoare de la ceilalţi.

Ideea este că unii oameni te ridică, iar alţii te coboară, la fel ca un lift.

Te rog să te gândeşti la tine şi la viaţa ta, să te gândeşti la ce faci tu pentru cei din jurul tău. Îi ridici, le dai valoare sau îi cobori?

Un om care te ridică, te inspiră, te încurajează, este alături de tine şi pe care îţi place să îl ai mereu în prejmă, o astfel de persoană îţi schimbă viaţa.

Am putea spune că anturajul te ridică sau te coboară, anturajul îţi dă viaţă sau te omoară.

Pe bună dreptate se spune că dacă vrei să îţi cunoşti viitorul este suficient să te uiţi cu atenţie la cele şapte persoane din viaţa ta cu care îţi petreci cel mai mult timpul. Una dintre aceste persoane este familia, iar ceilalți şase pot fi: colegi de serviciu, parteneri de afaceri, prieteni. Sunt acele persoane cu care vrând, nevrând te afli cel mai mult în contact, în anturajul lor. Dacă vrei să vezi viitorul tău, atunci uită-te cu atenţie la cele şapte persoane, fă media realizărilor lor şi tu te vei situa în jurul acestei medii. Bineînţeles că sunt şi excepţii, dar în 99% din cazuri acest lucru se confirmă.

Aşadar, atenţie la anturaj, la cei cu care îţi petreci majoritatea timpului. Aceştia ori te ridică, ori te coboară. Te fac să mergi mai departe, să fii mai bun, mai încrezător, să te dezvolţi, te inspiră şi sunt alături de tine. Sau din contră te descurajează, te seacă de energie, sunt un fel de vampiri energetici care mustesc de negativism pe care reuşesc să ţi-l transmită şi ţie.

Noi, la rândul nostru suntem pentru ceilalţi fie un plus, fie un minus. Adaugă valoare vieţii celorlalţi oameni, ridică-i şi odată cu ei te vei ridica şi tu.

Întreabă-te în fiecare dimineaţă: “Eu cum şi cui voi adăuga astăzi valoare?

La sfârşitul zilei întreabă-te ”Eu cui şi câtă valoare am oferit astăzi?

 

Distribuiri