Sindromul expertului

Dacă o spune un expert înseamnă că este adevărat. Aşa gândesc marea majoritate a oamenilor.

Există în societatea în care trăim o tendinţă maladivă de a accepta fără nicio noimă declaraţii şi directive ale unor persoane ce par autorităţi în domeniu.

În loc să evaluăm cu grijă şi discernământ argumentele pe care le prezintă expertul înainte de a  le accepta sau nu,  din păcate nu facem asta şi ne bazăm toată încrederea pe calitatea de expert a respectivei persoane. Avem tendinţa de a intra pe pilot automat (de a crede tot)  când ne vorbeşte un expert.

Acest sindrom al expertului este valabil şi se aplică în toate domenile vieţii inclusiv în domenii mai delicate, mai speciale cum ar fi aviaţia unde am putea să îl numim sindromul căpitanului. De-a lungul timpului cei care investighează accidente aeronautice care au la bază erori umane au observat că erori evidente făcute de căpitanul unei aeronave nu sunt corectate de către membrii echipajului consecinţa fiind un accident aviatic. Cu toate că este în joc şi viaţa echipajului, a celor care trebuie să corecteze greşeala fatală a comandantului aeronavei, aceştia nu o fac în virtutea acestui sindrom al expertului, dacă comandantul spune înseamnă că este adevărat, ştie el ce face şi de ce face.

Vă prezint un exemplu concret. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial unui general de aviaţie considerat un as al zborului i s-a îmbolnăvit co-pilotul şi i-a fost repartizat un alt co-pilot care era pur şi simplu onorat de faptul că urma să piloteze cu o legendă a aviaţiei. În timpul decolării, generalul a început să fredoneze o melodie cu voce scăzută dând încet din cap în faţă şi în spate pe ritmul cântecului. Noul său co-pilot a interpretat asta ca pe un semnal pentru ridicare a trenului de rulare. Chiar dacă ei rulau cu o viteză care nu permitea decolarea, acesta a ridicat roţile, punând avionul pe burtă. În momentul impactului cu solul pala unei elice l-a lovit pe general în coloana vertebrală, paralizându-l.

Întrebat de anchetatori de ce a ridicat trenul dacă ştia că avionul nu va zbura, acesta a răspuns: ” Am crezut că aşa vroia generalul.”

Distribuiri