Tema discursului

By February 21, 2013PUBLIC SPEAKING

Tema unui discurs este ideea centrală a acestuia. Scopul specific al discursului mai este numit şi teza acestuia.

Tema este lucrul cel mai important pe care vrei să-l înţeleagă auditoriul din discursul tău. Un discurs fără nici o temă nu are sens şi nu îşi are rostul.

Când îţi alegi tema discursului, ai grijă ca aceasta să fie suficient de generală pentru a te încadra în timpul alocat şi totodată suficient de specifică pentru a răspunde la un anumit subiect.

Tema aleasă ar fi bine să se potrivească cu tema mare a conferinţei sau cu tema ce se află pe ordinea zilei, sau să fie o temă de actualitate.

Nu îţi recomand să vorbeşti despre ceva care nu îţi place. Nu îţi alege o temă care ar putea să te stânjenească pe tine sau pe ascultătorii tăi.

Alege ca temă a discursului tău ceva interesant si de actualitate, atât pentru tine cât şi pentru ascultători. Alege o temă pe care o cunoşti, o stăpâneşti, în care crezi. Să se potrivească cu valorile, interesele şi personalitatea ta. Acest lucru te ajută să fii convingător, credibil şi plin de entuziasm, te ajută să-ţi controlezi emoţiile, să te concentrezi şi să influenţezi auditoriul tău.

În cazul în care vrei să găseşti o temă şi aceasta nu îţi “vine”, nu intra în panică. Încearcă să te relaxezi şi astfel vei găsi mai uşor răspunsul. Vorbeşte cu oamenii, răsfoieşte un ziar, o revistă română sau străină, uită-te la tv (Discovery etc.), citeşte enciclopedii, vizionează filme documentare, utilizează internetul (forumuri de discuţii şi blog – uri) etc. şi îţi vei găsi tema care îţi place şi care ţi se potriveşte.

 

Ghidul vorbitorului în public – de Mircea Chira

Distribuiri